Να πιάσει το νήμα, 15 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003, όπου δηλωνόταν απερίφραστα ότι «το μέλλον των Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποσκοπεί η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, σήμερα, Πέμπτη στη Σόφια.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Το βράδυ της Τετάρτης έλαβε μέρος στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στο οποίο κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το οποίο παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Νωρίτερα (17:00-18:30), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).
Τα βλέμματα στρέφονται στη διμερή συνάντηση που θα έχει το πρωί της Πέμπτης (10:15-11:15) με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γείτονος. Πριν από τη συνάντησή τους, οι δυο αρχηγοί έλαβαν μέρος στην προσύνοδο του ΕΣΚ και στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.
Οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δ. Βαλκανίων για θέματα διασυνδεσιμότητας/υποδομών πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη (10:00-13:00) και ακολουθεί (13:15-15:00) το γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Δ. Βαλκανίων σε θέματα ασφάλειας.
«Μόνο επιτυχία» περιμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός
Κατά την υποδοχή του από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (στην προπαρασκευαστική σύνοδο του οποίου συμμετέχει ως παρατηρητής ο Αλ. Τσίπρας) Σεργκέι Στάνισεφ, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γενικά: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», με εκείνον να απαντά σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες».
Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε απ’ τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».
Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, μέσω twitter, «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό» ενώ, αναφορικά με την πορεία της χώρας σημείωσε: «παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα»